Loading

İletişim

erturac@gtu.edu.tr

(262) 605 33 75

OBSIDIAN PROJECT

 

Tarih öncesi dönemlerde alet üretimi amaçlı önemli bir hammadde olan volkanik cam: obsidiyenin önemli kaynaklarından birisi İç Anadolu Volkanik Bölgesi içerisinde yer alan Niğde/Melendiz Göllüdağ Volkanıdır. Bu volkan ve çevresinde Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait bol miktarda buluntu ve işlik bulunmaktadır. Göllüdağ obsidiyeninden üretilen araçlar ise İç Anadolu, Orta Doğu ve Levant bölgesindeki önemli tarihöncesi yerleşimlerde yaygın olarak kullanılmıştır.
Uzun bir araştırma geçmişine sahip olan Göllüdağ Volkanik Kompleksi ve yakın çevresinde 2007 tarihinden itibaren İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü, Prehistorya ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Balkan-Atlı tarafından (Balkan-Atlı vd., 2008-2010) arkeolojik yüzey araştırması yürütülmektedir. 
Bu araştırmanın jeolojik alt yapısının oluşturulması amacıyla İstanbul Üniversitesi, Fransız Anadolu Araştırmaları Merkezi (Dr. Laurence Astruc) ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Fransız ANR projesi desteği ile bölgedeki obsidiyen kaynaklarının detaylı olarak haritalanması, tanımlanması ve jeokimyasal analizi gerçekleştirilmiştir. 
Elde edilen bilgiler, oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS/GIS) kapsamında jeolojik ve arkeolojik veriler birlikte değerlendirilmektedir.